Príjmanie / Birmovka ?? - klik TU

Kategórie
 
 
 
 
 

Kypriaci prášok do pečiva - 1 kg

Kód produktu:9924
Výrobca:LIANA, Slovensko
Kypriaci prášok vhodný pre všetky druhy ciest, či už piškótové, kysnuté, trené a pod.

Dodacia lehota
Dodacia lehota: Skladom
Vaša cena: 3,70 € bez DPH
4,44 € s DPH

Kypriaci prášok vhodný pre všetky druhy ciest, či už piškótové, kysnuté, trené a pod.

Zloženie: kypriace látky (hydrogenuhličitan sodný, pyrofosforečnan didodný), kukuričný škrob

Kypriaci prášok alebo sóda bikarbóna je Váš parťák pri pečení? A vedeli ste, že tieto dve kypridlá netreba v recepte zamieňať? Mnoho ľudí zastáva názor, že použiť v recepte sódu bikarbónu alebo kypriaci prášok do pečiva je to isté. Patria síce do rovnakej kategórie kypridiel, ale ich správanie v ceste je rozličné.
 
KYPRIACI PRÁŠOK DO PEČIVA
Kypriaci prášok do pečiva vo svojom zložení obsahuje jedlú sódu, kukuričný škrob a ďalšie kypriace látky. Funkcia kypriaceho prášku je v dvoch etapách. Prvá etapa nastáva, ak sa kypriaci prášok spojí s mokrými ingredienciami a druhá etapa nastáva v rúre. Kypriaci prášok už obsahuje kyslú zložku, preto ho môžeme nájsť v receptoch, ktoré neobsahujú žiadnu kyslú surovinu, to však nie je predpisom. Pridávame ho vždy do sypkých surovín (zvyčajne do múky) až nakoniec. V prípade, že ho pridáme do tekutého cesta, látky začnú ihneď pracovať. Tým docielime, že budeme mať málo času na miešanie cesta a látky v ňom obsiahnuté začnú pracovať priskoro. 
 
SÓDA BIKARBÓNA
Ak chceme v recepte použiť sódu bikarbónu aspoň jedna surovina musí byť kyslá. Sóda bikarbóna sa používa najmä vtedy, ak sa v recepte uvádza med, kefír, citrónová šťava, hnedý cukor, jogurt, jablkové pyré, melasa. Zmiešaním sódy bikarbóny a kyslej suroviny nastane chemická reakcia a vytvorená zmes začne klokotať. Takáto reakcia nastáva aj počas pečenia. Sóda bikarbóna na rozdiel od kypriaceho prášku reaguje v ceste ihneď. Má silnejší účinok ako kypriaci prášok, ale to neznamená, že pridaním sódy budú upečené koláče vyššie ako s kypriacim práškom. POZOR! Ak v recepte použijeme sódu bikarbónu a žiadnu ďalšiu kyslú surovinu, neprebehne potrebná chemická reakcia a Váš koláč môže mať nepríjemnú chuť. Ak zamiešame do cesta naraz kyslú surovinu a sódu bikarbónu a cesto necháme stáť, potrebné bublinky sa pri miešaní vytratia. Na 150 g múky stačí použiť ¼ KL sódy bikarbóny. 
 
Ak je v recepte použitá sóda bikarbóna a kypriaci prášok do pečiva
V recepte sa môže uvádzať kyslá surovina, ale chemická reakcia, ktorej výsledkom je oxid uhličitý v spojení so sódou bikarbónou nestačí na pozdvihnutie cesta. Preto v niektorých prípadoch sóde bikarbóne dopomáha kypriaci prášok.
 
Namiesto sódy bikarbóny môžeme použiť kypriaci prášok do pečiva avšak 3 - 4 krát väčšie množstvo. Je to veľké množstvo, ktoré v konečnom dôsledku môže ovplyvniť chuť koláča. V opačnom prípade, kedy nahrádzame kypriaci prášok sódou bikarbónou platí, že musíme zmenšiť množstvo sódy a zväčšiť objem kyslej suroviny.
 
 

Kypriaci prášok do pečiva - 1 kg - slide 1

Kypriaci prášok do pečiva - 1 kg - slide 2

Kypriaci prášok do pečiva - 1 kg - slide 3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia