Svieže Jarné Novinky - klik TU
Bežný spôsob ako na to s čokotransferom je vyliať čokoládu na foliu. Tu je videoukážka ako si tie úlomky spraviť krajšie s kovovými vykrajovačkami . Dokážete si pripraviť vlastné čokoládové ozdoby s farebnou potlačou.
Temperovanie čokolády zabezpečuje lesklú a správne praskajúcu čokoládu. Aby proste čokoládové dekorácie vyzerali profesionálne a chutne. Celé pozadie procesu je kryštalizácia kakaového masla. Aj keď sa vlastne len zohrieva - chladí a zohrieva čokoláda - vo vnútri sa dejú procesy, ktoré menia štruktúru kakaového masla a tým vytvárajú krásnu a lesklú čokoládu. Ľahším trikom je pridať 1 % kakaového masla. No ukážeme si aj ako to robiť klasicky v kúpeli. Tipy na prácu v mikrovnkle sú síce jednoduchšie ale stráaca sa tam tá "kulinárnosť" práce s čokoládou.
Čo je to temperovanie čokolády a prečo je dôležité ??Nestačí len roztopiť čokoládu ak chcete dokonalý lesk. Táákže - rozdelte si dávku na 4 časti -3/4 dajte zohriať do kúpeľa a ztopte Tmavá na cca 49-55 ° C, mliečna 46-50 ° C, biela 43-45 ° C, Nechajte trochu vychladnúť a pridávajte poslednú 1/4 čokolády. Za stáleho miešania lízou dosiahnete výslednú lesklú čokoládu pripravenú na zdobenie. Teraz ale musíte dodržiavať teploty čokolády : Tmavá - 31-32°C , Mliečna 29-30 °C, Biela 28-29°C Môžte si kvalitu skúsiť ak namočíte do čokolády spatulu a do minútky vám vytvrne na čepeli čokoláda a má krásny lesk - je to hotové. No a druhý trik je využitie Kakaového masla a jeho pridanie priamo do zohriatej čokolády.
Uverejnil používateľ NaTortu.sk Streda 23. decembra 2020
S použítím kakového masla :
Ako na čokoládové dekorácie. Ako zdobiť tortu či zákusky s čokoládou.
Tieto tipy a triky na čokoládové dekorácie sa vám zídu. Určite nájdete aj také čo už ste skúsili či videli. Ale veľa z nich vás zaujme a pri niektorých si spomeniete, že ste to mohli skúsiť na svojej poslednej tortičke.
Farebnú čokoládú poznáte. Veď ju predávajú všade. Stopli sme ale predaj iných značiek a prešli len na túto od firmy Funcakes. NEOBSAHUJE AZO FARBÍVÁ ! A tento argument vyhral. Zafarbené len s prírodnými farbivami a tak je extra vhodná pre deti. Teda ak už čokoláda a sladké škodí, tak aspoň nemusí obsahovať tie škodlivé Éčkové farbivá. A kto chce inú farbu - nie je problém. Kúpi kakaové maslo, praškové farby z našej ponuky a vyrobí si farbivo na čokoládu. Zmieša s bielou čokoládou a má čo hľadal. Tak, vysvetlené. Pozrime si možnosti využitia DECO MELTS
Nechutia vám modelovacie hmoty - gumpasty či fondant. A z marcipánom sa nepracuje až dak dobre ? Je tu ešte čokoláda. Modelovacie čokolády sú elastickejšie a hlavne - chutnejšie.
V ponuke existovali u nás hotové modelovacie čokolády RENSHAW no žiaľ zrejme z dôvodu Brexitu v roku 2020 skončili.
Takže neostáva nič iné ako si kvalitnú a elastickú čokoládu spraviť doma.
Potrebujeme len čokoládu - odporúčame to najlepšie - Callebaut čokolády a ešte KARO - ľahký kukuričný sirup.
Ak potrebujete farebnú čokoládu, tak siahnite po DecoMelts dukátikoch alebo si zafarbite bielu čokoládu s pomocou farieb na čokoládu (zaležené na olejovej báze). Obyčajnými farbami čokoládu nezafarbíte.
Ako si vyrobiť modelovaciu čokoládu - alebo Na čo je KARO ?Chcete tvoriť z čokolády, modelovať kvietky ,postavičky alebo dekorácie. Tak potrebujete mať na to aj vhodnú čokoládu. Jednou z možností je kúpiť si takúto čokoládu v obchode a druhou je vyrobiť si ju jednoducho z obyčajnej čokolády. Potrebujete akúkoľvek čokoládu a kukuričný sirup KARO. Dávkovanie je cca 2,5 dcl Karo na 1 kg čokolády. Ztopíte klasicky čokoládu a následne do nej zamiešate Karo a miešate kým sa suroviny nespoja. Necháte odstáť 1 deň a môžte modelovať ako s gumpastou. Chuť čokolády samozrejme závisí od zvolenej základnej čokolády. https://www.natortu.sk/suroviny-jedle-lepidla/lahky-kukuricny-sirup/
Uverejnil používateľ NaTortu.sk Streda 23. decembra 2020
Ukážka, ako jednoducho pripraviť čokoládou pokrytú tortu s ostrými hranami.